De iPad of tablet wint meer en meer terrein en blijkt, voor veel senioren, een ideaal alternatief te zijn voor de (grotere) laptop of (te kleine) smartphone of iPhone. Hier volgen de 19 reden waarom de iPad of tablet ideaal kan zijn voor senioren.
Een tablet past naadloos in de lifestyle van senioren:

1. Puzzelen en andere spelletjes doen. Een spelletje kaarten bijvoorbeeld.
2. Foto’s kijken.
3. Lezen van kranten en boeken, met letters zo groot als je nodig hebt -of je laat het voorlezen.
4. Muziek luisteren.
5. Kijken hoe laat de trein gaat, of de bus.
6. Tv kijken van dichtbij, met je gezicht zo’n beetje in het scherm (in plaats van zo’n vergrootglas voor de beeldbuis).
 
Een tablet is de ideale computer voor ouderen vanwege het relatieve bedieningsgemak. Niet alleen peuters kunnen intuïtief omgaan met een iPad of tablet. Ook zeventigers en tachtigers die nooit iets met computers hadden, werken er vrijwel meteen prettig op.
7.   Geen muis, maar grote knoppen waar je met je vinger op kunt klikken.
8.   Je kunt gewoon pagina’s omslaan, geen gezoek naar het altijd veel te kleine linkje.
9.   Een laptop of netbook heeft een te priegelig toetsenbord en scherm en heeft zo’n kleine touchpad.
10. De iPad of tablet is weer niet zo klein als een iPhone of andere smartphone.
11. Een virtueel toetsenbord is geen bezwaar: de meeste senioren typen rustig.
12. Draagbaar, ook als je niet sterk bent. En je stopt ‘m zo in de camper erbij.
13. Begrijpelijke apps, grote knoppen en veel rustiger dan drukke websites met warrige navigatie, waarbij je bovendien zomaar van de ene op de andere site belandt.
 
Prima in een kleine woning
14. Geen grote en lelijke computer in je kamer.
15. Op termijn kan ook een deel van de boeken het huis uit.

De iPad en Tablet past bij een leven waar je niet (meer) snel of sterk bent. Er zijn en komen steeds meer toepassingen voor de iPad (Apple Store) en Tablet (Google Playstore) die passen bij senioren, ze staan op het punt van doorbreken.
16. E-books bijvoorbeeld, of de krant online, zorgen ervoor dat je niet meer met zware tassen met oude kranten hoeft te sjouwen. Of met boeken van en naar de bibliotheek.
17. Zorg-apps op iPad of Tablet: bloeddruk meten, je medisch dossier met reminder voor je medicijnen, de planning van de thuiszorg op je iPad (met de foto van je nieuwe thuishulp zodat je weet voor wie je de deur opent).
18. Videocontact met familie en verzorgers – zodra dat (weer) kan. (De kleinzoon van oma Stronks: “Videobellen is echt een noodzakelijke toevoeging.
19. Dagje niet lekker? Bediening van apparaten in huis (domotica toepassingen) met je tablet vanuit je bed of stoel: gordijnen open en dicht, licht uit, et cetera.
 
Senioren zullen desalniettemin niet massaal naar de winkel rennen. En nee, dat is niet alleen omdat ze niet meer zo goed ter been zijn. Het heeft er ook mee te maken dat de marketing van de iPad niet op senioren gericht is. Ze zullen zelf niet snel op het idee komen een winkel in te lopen en een iPad of Tablet aan te schaffen.
Een oudere moet de tablet vaak op maat aangeleverd krijgen. Steeds vaker zien we dat (klein)zoon of (klein)dochter opa of oma een reeds ingeregelde iPad of Tablet cadeau doen. Op termijn zal zeker de commercie ook zijn pijlen meer op de senioren gaan richten.
 
Tot slot een tip voor opa’s en oma’s die dit lezen en zin hebben in vaker bezoek van kinderen en kleinkinderen: doe het maar. Ze komen allemaal kijken.
 
Bronvermelding:
Video: Jaap Stronks
Artikel: Matthias Snoei / bewerkt door Ed kroonsberg