Mensen worden er in de KopieID app op gewezen hun Burger Service Nummer (BSN) door te strepen op de kopie en er kan eventueel een watermerk overheen gezet worden met datum en doel van de kopie.

kopieidscreenshotDe overheid waarschuwt voor het maken van een kopie van uw paspoort. Het is geen goed idee om bedrijven of mensen zomaar een kopie van uw paspoort of ID-kaart te geven. De overheid wil dat u goed oplet, voordat u uw persoonsgegevens uit handen geeft. Met de KopieID app maakt u veilig een kopie van uw paspoort of ID-kaart. De regering raadt aan om gebruik van de app te maken wanneer u een kopie van uw paspoort of ID-kaart moet overhandigen. Bijvoorbeeld bij het huren van een auto of het inchecken bij een hotel. Met een kopie van een paspoort kunnen kwaadwillenden een heel eind komen. Fraudeurs gebruiken kopieën van documenten van onschuldige burgers om een andere identiteit aan te nemen. Deze kopieën kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken bij het openen van bankrekeningen of bij het misleiden van andere mensen via Marktplaats. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld een lening aan te vragen op naam van iemand anders als daar alle gegevens voor aanwezig zijn.

Het advies is dan ook om met de KopieID-app een foto te nemen van uw ID. Daarna maakt u deze ‘veilig’ volgens de aanwijzingen in de app. Zo kunt u het BSN-nummer wegkrassen en het watermerk 'kopie' aan de afbeelding toevoegen. Vervolgens mailt u de bewerkte foto aan uzelf. U print deze, en u hebt een veilige replica van uw paspoort waar criminelen niets mee kunnen.

U kunt de KopieID app downloaden en installeren via de App Store voor Apple iOS, de Play Store voor Android of Windows Phone Store. (zoek naar "KopieID")